welcome to
Yellowlair Oats

#1 (09.03.2019, 02:42 )

wyglądy i rezerwacje

Jak zarezerwować wizerunek?
Nie prowadzimy rezerwacji, po zgłoszeniu wizerunek od razu zostaje wpisany na listę zajętych wizerunków. Wystarczy podać rezerwowane nazwisko w tym temacie: http://ylo.pl/showthread.php?tid=45 lub na discordowym kanale #pomoc. Można zająć tylko jeden wizerunek.

Jak często przeprowadzane są czystki?
Nie kładziemy nacisku na terminy, więc nie częściej niż co pół roku. Ale jeżeli postać nie została jeszcze przeniesiona do nieaktywnych, a minęły już dwa miesiące od jej ostatniego postu fabularnego, i tak można przejąć jej wizerunek.

Mój ulubiony wizerunek jest zajęty przez osobę, która bardzo długo pisze KP. Czy mogę go przejąć?
Tak, jeżeli użytkownik pisze KP dłużej niż miesiąc i nie zgłosił nieobecności. Jeśli mimo nieukończonej KP użytkownik loguje się na forum, najuczciwiej będzie najpierw napisać w do niego prywatną wiadomość.

Gdzie mogę sprawdzić, czy posiadacz mojego ulubionego wizerunku nie znajduje się na liście blokujących wizerunki?
W tym temacie: http://ylo.pl/showthread.php?tid=45. Jeżeli dany użytkownik jest uważany za blokującego wizerunki, nazwisko na liście będzie przekreślone i opatrzone stosownym dopiskiem.
mieszkania

Jak wynająć mieszkanie?
Wystarczy w wybranym budynku mieszkalnym znaleźć dział z wolnym mieszkaniem, uzupełnić go swoimi tematami i wysłać link do zajętego działu na discordowy kanał #pomoc lub w tym temacie: http://ylo.pl/showthread.php?tid=46.

Jakie tematy mogę założyć w mieszkaniu postaci?
Mieszkanie postaci jest działem, który możesz zagospodarować tak, jak Ci się podoba. Możesz prowadzić je w jednym wątku, założyć oddzielne tematy na pomieszczenia, tworzyć nowy temat dla każdej sesji... wedle uznania.
Jeżeli postać mieszka w domu jednorodzinnym możesz poprosić o zrobienie w nim działów z piętrami. 

Nie chcę, żeby goście przeglądali posty w mieszkaniu mojej postaci! Czy można je przed nimi ukryć?
Jeżeli nie chcesz, żeby wątki w mieszkaniu Twojej postaci były widoczne dla gości, możesz poprosić administrację o ukrycie działu dla osób niezarejestrowanych. 

Chce dodać do tematu prefiks +18, gdzie mogę to zrobić?
Przy zakładaniu nowego tematu (lub edytując pierwszy post w temacie) obok okienka, w którym wpisujesz nazwę tematu, znajduje się rozwijana lista, z której należy wybrać prefiks.

Co zrobić, żeby grafiki w mieszkaniu mojej postaci były w takim kodzie, jak lokacje publiczne?
Wystarczy użyć tego kodu: 
Kod:
[lokacja][nazwa=nazwa lokacji][zdj=link do zdjęcia][/lokacja]
Część kodu z linkiem do zdjęcia można powtarzać tyle razy, ile chce się wstawić zdjęć.

Jak tworzyć nowe lokacje publiczne?
Należy napisać do administracji z pomysłem na nową lokację (droga kontaktu dowolna - kanał #pomoc, ten temat: http://ylo.pl/showthread.php?tid=46, prywatne wiadomości na forum czy Discordzie...).
uzupełnianie profilu i tematów

Jakie rozmiary powinny mieć gify?
By nie obciążać forum dużymi grafikami, najlepiej, żeby kwadratowy gif nie wychodził ponad 150px długości i szerokości.
Do pól profilu najlepiej dopasowuje się prostokątny gif o stosunku boków mniej więcej 2:1, ale każdy inny też zostanie automatycznie wykadrowany. Gify o szerokości 200-250px w zupełności wystarczą.

Widzę, że niektórzy użytkownicy mają zmienne avatary. Jak mogę sobie takie ustawić?
Za pomocą tej strony: https://sig.grumpybumpers.com. Za odnalezienie tej strony dziękujemy Angelo Blackhawk.

Czy mogę używać własnych kodów na relacje, kalendarze, instagram?
Możesz nie używać kodów w ogóle lub stworzyć coś swojego w obrębie dostępnych BBCode. Zewnętrzne kody HTML są zabronione.

Czy mogę modyfikować kody i informacje w relacjach, kalendarzach, dodatkach?
Możesz przerabiać je po swojemu, dopóki zawierają wymagane informacje.
grupy

Czy mogę wybrać więcej planet niż 3?
Wybranie trzech grup to już dostatecznie dużo, żeby dokładnie zidentyfikować osobowość swojej postaci ;) 

Jaki kolor grupy dostanę, jeżeli podzielę procenty planet po równo?
W takiej sytuacji będziemy wdzięczni za podanie nam koloru, który chcesz mieć. Najlepiej na discordowym kanale #pomoc lub w tym temacie: http://ylo.pl/showthread.php?tid=46.
linia czasowa

Czy w Yellowlair Oats czas płynie jak w świecie rzeczywistym?
Nie. W mieście obowiązuje inna, wolniejsza linia czasowa - jeden miesiąc fabularny rozciągnięty jest na dwa miesiące rzeczywiste. Została ona wprowadzona w styczniu 2022 roku, więc rozbieżności między fabułą a rzeczywistością nie są duże.

Jaki czas obecnie obowiązuje na forum?
Informacje na temat obecnego miesiąca i roku znajdziesz na dole strony głównej, obok widgetu pogodowego. Zostaniesz do niego również przeniesiony po kliknięciu ikony kalendarza w górnej nawigacji.

Jaką mamy na forum porę roku i pogodę?
Dokładnie taką, jaka trwa podczas obecnego miesiąca fabularnego. Pogoda jest podana obok miesiąca i jest regularnie aktualizowana.

Jak wygląda kwestia starzenia się, edukacji i ciąży postaci?
Wszystko dzieje się zgodnie z kalendarzem fabularnym - postacie obchodzą urodziny raz w roku fabularnym, czyli starzeją się dwa razy wolniej od nas. Rok szkolny czy akademicki również kończy się i zaczyna zgodnie z datą obowiązującą w Yellowlair Oats. Zaleca się, żeby również w przypadku ciąży w miarę cierpliwości trzymać się czasu fabularnego. Rozumiemy jednak niechęć do grania przez 18 miesięcy ciężarną postacią - okres ciąży może zostać skrócony, ale nie może ona trwać krócej niż 9 miesięcy rzeczywistych.

Czy na forum zdarzają się eventy powiązane ze świętami, które odbywają się właśnie w czasie rzeczywistym (Halloween, Boże Narodzenie, Walentynki...), czy jest to uzależnione od daty fabularnej?
Na forum od dawna nie są rozgrywane eventy świąteczne, więc rozbieżności w datach nie mają znaczenia. Postacie natomiast obchodzą święta zgodnie z kalendarzem fabularnym.
częste pytania i problemy

Czy istnieje na forum konto uniwersalne?
Tak i każdy może je wykorzystać, jeśli potrzebuje w swojej sesji postaci drugoplanowej.
Login: Everyman
Hasło: yuser

Do czego służy dział "Pozostałe" i znajdujące się w nim poddziały?
To dział przeznaczony na wątki, które nie pasują do innych miejsc na forum:
  • "Świat" to miejsce na rozgrywki poza Yellowlair Oats
  • "Przeszłość" to miejsce na retrospekcje
  • "Transport" to miejsce na rozgrywki w środkach transportu
  • "Wspomnienia i inne" to miejsce na to, co chcesz napisać, a co nie pasuje do pozostałych działów: wspomnienia postaci, pamiętniki, blogi i wszelkie inne treści związane z postacią.

Nie chcę rejestrować się na Discordzie! Jak mam używać forumowego czatu?
Nasz Discord jest jedynym naszym czatem, ale na forum dostępny jest w formie ShoutBoxa, na którym może pisać każdy. Wystarczy, że wpiszesz swój nick i będzie mógł wysyłać wiadomości z poziomu gościa. Jako nick podaj pełne imię i nazwisko swojej głównej postaci.

W edytorze tekstu przyciski do Instagrama i SMSów nie uzupełniają moich danych! Co jest nie tak?
Pewnie nie uzupełniłeś pól profilu, które są do tego konieczne. Odnajdź te pola i uzupełnij według wskazówek:

Po wysłaniu wklejonego tekstu w poście pojawiają mi się dziwne BBCode'y!
Jeśli wklejasz w post jakiś tekst (z kodów, notatników, innych stron, Worda itd.) używaj kombinacji klawiszy Shift + Ctrl + V lub prawy przycisk myszy -> "wklej jako zwykły tekst". Wówczas wkleisz czysty tekst, którego edytor nie będzie próbował go formatować.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości